FAQ

Waarom SD-WAN?

Bedrijven bevinden zich in de transitie naar Cloud. We maken steeds meer gebruik van SaaS applicaties, de gegevens worden veilig opgeslagen in een datacentrum, VoIP wordt afgenomen as a service, O365 is enorm populair.

De voordelen van Cloud zijn enorm, maar er zijn ook risico’s.

 • Als er geen verbinding is, is de organisatie verlamd. Dit vraagt om hoge beschikbaarheid.
 • Het open internet maakt de organisatie ook kwetsbaar. Dit vraagt om hoge bescherming.

De netwerk uitdagingen van de toekomst zijn Beschikbaarheid en Veiligheid zodat de continuïteit van de bedrijfsvoering is gewaarborgd. Dat is precies wat SD-WAN oplost. En nog veel meer……

Wat is SD-WAN?

SD-WAN is een next gen netwerk oplossing van technologie giganten zoals Cisco, Citrix en Nokia (Alcatel, Bell Labs, Lucent). ALLE carriers en banken werken met deze technologie en SDNstudio heeft deze technologie nu beschikbaar voor de MID-market.

SD-WAN biedt de moderne organisatie betere applicatie-performance, lagere bedrijfskosten en extra security. SD-WAN staat voor Software Defined-WAN. SD-WAN onderscheidt zich door de intelligente software die de connectivity en security actief bestuurt. In het kort is SD-WAN een netwerkoplossing die twee zekerheden garandeert: Zekerheid van connectiviteit (99,99% en hoger), en zekerheid van veiligheid (PCI DSS norm voor veilige betalingstransacties voor financiële instellingen). Daarmee is de continuïteit van de bedrijfsvoering garandeert.

Connectiviteit en veiligheid zijn essentiële zaken om de (gedeeltelijke) overstap naar de cloud (digital enterprise) überhaupt mogelijk te maken. Citrix SD-WAN vereenvoudigt voor bedrijven de branch-networking met betrouwbare, krachtige workspaces. Tussen de branche-offices en het netwerk van een vestiging wordt een SD-WAN router, appliance (CPE) geplaatst. De intelligente SD-WAN software op de CPE zorgt ervoor dat al het verkeer in en uit de organisatie gereguleerd en geoptimaliseerd wordt. Tevens is het netwerk direct voorzien van encryptie.

Op deze manier bereiden organisaties zich voor om veilig gebruik te kunnen maken van allerlei SaaS- applicaties en gevirtualiseerde desktops maar ook voor het traditionele datacenters. De combinatie van  realtime padselectie, edge routing, een stateful firewall, end-to-end QoS en WAN-optimalisatie verlaagt de kosten voor bandbreedte en consolideert netwerkfuncties in het externe kantoor.

Wat kan SD-WAN?

SD-WAN is een all-in-one integrale collectie van functies. die naadloos met elkaar samenwerken.

 1. Network Monitoring
 2. VPN en encryptie
 3. Cloud connectivity
 4. Redundant Internet (beter dan backup)
 5. Web filter
 6. Firewall L7
 7. Managed router

Hoe werkt SD-WAN?

Tussen de toegangslijnen en het netwerk van een vestiging wordt een SD-WAN router (CPE) geplaatst. De intelligente SD-WAN software op de CPE zorgt ervoor dat al het verkeer in en uit de organisatie gereguleerd en geoptimaliseerd wordt.

De SD-WAN routers staan in verbinding met een centrale SD-WAN Orchestrator. Vanuit de orchestrator ontvangen de vestigingen hun configuratie, policy’s en updates.

De centrale SD-WAN Orchestrator bestuurt het gehele netwerk. Dit vereenvoudigd het beheer enorm. Aanpassingen met betrekking tot connectivity en security worden in seconden gedistribueerd.

De Orchestrator management tool geeft inzicht in de toestand van iedere ‘branche’. Realtime en ook met terugwerkende kracht. De orchestrator geeft maximaal inzicht en controle over netwerkdata.

Alle SD-WAN routers vormen samen het SD-WAN. Het SD-WAN verbindt alle endpoints zoals thuiswerkers, pop-up stores, vestigingen, kantoren, datacenters, etc. De intelligente SD-WAN software gebruikt dynamische applicatie routering zodat altijd de snelste route in het netwerk gebruikt wordt.

Het SD-WAN is gereed voor integratie met:

SaaS: Office 365, Salesforce, en andere major SaaS applications
Private Cloud; ondersteuning KVM, VMware, HyperV
Public Cloud; ondersteuning: AWS, GCS, Azur

Is SD-WAN secure?

Ja SD-WAN is secure! Het is één van de belangrijkste eigenschappen van SD-WAN. Het bevat alle essentiële veiligheidsvoorzieningen voor een modern WAN.

 1. De SD-WAN software is altijd up  to date. \
 2. Al het netwerk verkeer is geencrypt,
 3. Het bevat een L7 dynamische firewall,
 4. WAN optimalisatie voor lange verbindingen,
 5. Ieder datapakket wordt onderzocht (deep packet inspection).
 6. DDoS aanvallen kunnen automatisch worden omgeleid.
 7. In de configuratie kan webfiltering worden toegepast.
 8. 24x7x365 monitoring en proactieve alarmering

Is SD-WAN een VPN oplossing?

Ja SD-WAN is een VPN oplossing! Het is één van de belangrijkste eigenschappen van SD-WAN.

 1. SD-WAN bouwt en onderhoudt automatisch alle tunnels tussen de branches.
 2. SD-WAN monitort de kwaliteit van de verbindingen en kiest altijd voor de snelste verbinding die op dat moment beschikbaar is.

Wat is het verschil tussen SD-WAN en ipsec?

Er is geen verschil tussen SD-WAN en ipsec. Sd-WAN maakt onder de motorkap gebruik van de ipsec technologie maar dan volledig automatisch en als integraal onderdeel van diverse security maatregelen.

Wat is het verschil tussen SD-WAN en een firewall oplossing?

SD-WAN is ook firewall, naast vele andere features. De SD-WAN bevat een intelligente L7 dynamische firewall. Deze is dus niet statisch maar past zich automatisch aan de bedreiging die een organisatie op dat moment ondervindt.

Hoe werkt SD-WAN met Azure, AWS en GCS?

Alle SD-WAN vendoren hebben ingebouwde koppelingen met O365, Azure, AWS en GCS. De software voor deze koppelingen wordt automatisch onderhouden zodat de kans minimaal is dat de koppelingen defect raken.

Is er een SD-WAN for dummies guide?

Ja er is een SD-WAN guide voor dummies. Volg deze link om hem te downloaden.

Wat is SD-WAN versus MPLS?

MPLS en SD-WAN zijn technisch gezien twee verschillende dingen. MPLS is de verbinding en SD-WAN zou gezien kunnen worden als de controller (overlay).

Wat vaak bedoeld wordt is dat dankzij SD-WAN de dure MPLS verbindingen niet meer essentieel zijn.

Met SD-WAN zijn andere strategieën mogelijk, bijvoorbeeld MPLS vervangen (of aanvullen) met een broadband internet verbinding en een LTE (4G) als backup. Zo kan al snel een zeer hoge beschikbaarheid gerealiseerd worden. Bovendien is een organisatie dan niet meer afhankelijk van één provider, want SD-WAN accepteert alle verbindingen van iedere provider zolang het IP is.

Wat is het verschil tussen de SD-WAN overlay en underlay?

 1. SD-WAN is de overlay. Het is software geïnstalleerd op een CPE. De CPE vervangt de traditionele router die het WAN met het LAN verbindt. Alle CPE’s staan met elkaar in verbindingen en vormen samen het wide are bedrijfsnetwerk. die het management en controle doet over het bedrijfsnetwerk.
 2. MPLS, broadband internet en LTE (4G) zijn de onderliggende verbindingen (underlay). In een SD-WAN CPE kunnen wel tot 16 verbindingen worden aangesloten. Alle verbindingen zijn actief en SD-WAN bepaalt zelf welke verbinding op dat moment het beste zijn. De capaciteit van het netwerk is de som van alle verbindingen!

Wat is het verschil tussen SDN en SD-WAN?

SDN staat voor Software Defined Networking. SDN is de onderliggende technologie van SD-WAN. SD-WAN is een kant en klare oplossing op basis van SDN tailor-made voor de MID-market.

Bespaart SD-WAN kosten op TCO?

Ja SD-WAN levert een besparing op de TCO.

 1. De optelsom van de individuele features die SD-WAN omvat (Vpn, firewall, DPI, Monitor etc)  is vaak al duurder.
 2. De losse pakketten van verschillende leveranciers werkt niet naadloos met elkaar samen zodat de implementatie arbeidsintensief is en vaak re-work nodig heeft. SD-WAN is één integrale oplossing, aangestuurd door slimme software.
 3. Traditionele technologie is niet schaalbaar. Iedere uitbreiding van het netwerk is een nieuw project. SD-WAN is wel schaalbaar.
 4. SD-WAN automatiseert het release management. Alle CPE’s worden op afstand onderhouden en zijn altijd up to date, zonder bezoek van een specialist.
 5. Traditionele technologie is storingsgevoelig zodat de kans op onvoorziene beheerkosten levensgroot is.
 6. De onbeheersbaarheid van traditionele oplossingen maakt dat organisaties vasthouden aan kostbare MPLS verbindingen. SD-WAN oplossingen neemt genoegen met goedkoop broadband internet.

Ja, SD-WAN bespaart kosten. De belangrijkste eigenschap van SD-WAN is niet de kosten besparing. SD-WAN legt een solide fundering voor iedere organisatie die wil meegroeien is snel veranderende digitale wereld.

Maakt SD-WAN de verbinding naar China eenvoudiger?

SD-WAN maakt de verbinding met China niet perse eenvoudiger. Wel maakt SD-WAN de verbinding over langere afstanden beter omdat het een feature bevat die WANOpt wordt genoemd. WANopt staat voor WAN optimalisatie en zorgt ervoor dat het verkeer het pad kiest met voldoende bandbreedte en weinig latancy en Loss.

Hoe werkt SD-WAN met O365

SD-WAN werkt eenvoudig met O365 en ook met ander public cloud platforms zoals Azure, AWS en GCS. De koppelingen zijn al voorbereid.

Er zijn ook koppelingen voorbereid met private cloud platforms zoals VMware

Wat is het verschil tussen SD-WAN en Fortigate?

Fortigate is primair een security oplossing met een aantal SD-WAN features. Fortinet is een specialist in security, SD-WAN is een generalist met features tav security, VPN, WAN optimalisatie, redundant internet etc etc, SD-WAN is al heel erg secure, maar als een organisatie nog verder daarin wil gaan is Fortinet een goede aanvulling.

Wat is een goede wikiperia pagina over SD-WAN?

Wij vinden deze pagina goed https://en.wikipedia.org/wiki/SD-WAN

Wat is Citrix SD-WAN?

Citrix heeft al vroeg ingezien dat de gebrekkige verbindingen, een hindernis opwerpt voor de transitie naar de cloud. Citrix was één van de eerste tech giganten die SD-WAN laagdrempelig maakte. Citrix SD-WAN ondersteund, naast de gebruikelijke features, het ICA protocol en is daarmee populair in omgevingen waarin Citrix desktop virtualisatie is. Daarbovenop heeft Citrix traditioneel een sterke relatie met Microsoft voor O365 en Azure integratie.

Wat is Cisco SD-WAN?

Cisco heeft in Oktober 2018 het gerenommeerde Viptela overgenomen. Daarmee behoort Cisco volgens Gartner in één keer tot de trekkers in het SD-WAN domein.

Wat is Velocloud SD-WAN?

Velocloud is de SD-WAN oplossing van VMware

Wat is Meraki SD-WAN?

Voordat Cisco de overname deed van Viptela, was het populaire Meraki het SD-WAN “achtige” product van Cisco. Meraki is een heel goed product maar bevat nog niet de next generation software defined technologie. Cisco Viptela en Meraki bestaan naast elkaar.

SD-WAN volgens Gartner

Waarom SD-WAN?

Bedrijven bevinden zich in de transitie naar Cloud. We maken steeds meer gebruik van SaaS applicaties, de gegevens worden veilig opgeslagen in een datacentrum, VoIP wordt afgenomen as a service, O365 is enorm populair.

De voordelen van Cloud zijn enorm, maar er zijn ook risico’s.

 • Als er geen verbinding is, is de organisatie verlamd. Dit vraagt om hoge beschikbaarheid.
 • Het open internet maakt de organisatie ook kwetsbaar. Dit vraagt om hoge bescherming.

De netwerk uitdagingen van de toekomst zijn Beschikbaarheid en Veiligheid zodat de continuïteit van de bedrijfsvoering is gewaarborgd. Dat is precies wat SD-WAN oplost. En nog veel meer……

Wat is SD-WAN?

SD-WAN is een next gen netwerk oplossing van technologie giganten zoals Cisco, Citrix en Nokia (Alcatel, Bell Labs, Lucent). ALLE carriers en banken werken met deze technologie en SDNstudio heeft deze technologie nu beschikbaar voor de MID-market.

SD-WAN biedt de moderne organisatie betere applicatie-performance, lagere bedrijfskosten en extra security. SD-WAN staat voor Software Defined-WAN. SD-WAN onderscheidt zich door de intelligente software die de connectivity en security actief bestuurt. In het kort is SD-WAN een netwerkoplossing die twee zekerheden garandeert: Zekerheid van connectiviteit (99,99% en hoger), en zekerheid van veiligheid (PCI DSS norm voor veilige betalingstransacties voor financiële instellingen). Daarmee is de continuïteit van de bedrijfsvoering garandeert.

Connectiviteit en veiligheid zijn essentiële zaken om de (gedeeltelijke) overstap naar de cloud (digital enterprise) überhaupt mogelijk te maken. Citrix SD-WAN vereenvoudigt voor bedrijven de branch-networking met betrouwbare, krachtige workspaces. Tussen de branche-offices en het netwerk van een vestiging wordt een SD-WAN router, appliance (CPE) geplaatst. De intelligente SD-WAN software op de CPE zorgt ervoor dat al het verkeer in en uit de organisatie gereguleerd en geoptimaliseerd wordt. Tevens is het netwerk direct voorzien van encryptie.

Op deze manier bereiden organisaties zich voor om veilig gebruik te kunnen maken van allerlei SaaS- applicaties en gevirtualiseerde desktops maar ook voor het traditionele datacenters. De combinatie van  realtime padselectie, edge routing, een stateful firewall, end-to-end QoS en WAN-optimalisatie verlaagt de kosten voor bandbreedte en consolideert netwerkfuncties in het externe kantoor.

Wat kan SD-WAN?

SD-WAN is een all-in-one integrale collectie van functies. die naadloos met elkaar samenwerken.

 1. Network Monitoring
 2. VPN en encryptie
 3. Cloud connectivity
 4. Redundant Internet (beter dan backup)
 5. Web filter
 6. Firewall L7
 7. Managed router

Hoe werkt SD-WAN?

Tussen de toegangslijnen en het netwerk van een vestiging wordt een SD-WAN router (CPE) geplaatst. De intelligente SD-WAN software op de CPE zorgt ervoor dat al het verkeer in en uit de organisatie gereguleerd en geoptimaliseerd wordt.

De SD-WAN routers staan in verbinding met een centrale SD-WAN Orchestrator. Vanuit de orchestrator ontvangen de vestigingen hun configuratie, policy’s en updates.

De centrale SD-WAN Orchestrator bestuurt het gehele netwerk. Dit vereenvoudigd het beheer enorm. Aanpassingen met betrekking tot connectivity en security worden in seconden gedistribueerd.

De Orchestrator management tool geeft inzicht in de toestand van iedere ‘branche’. Realtime en ook met terugwerkende kracht. De orchestrator geeft maximaal inzicht en controle over netwerkdata.

Alle SD-WAN routers vormen samen het SD-WAN. Het SD-WAN verbindt alle endpoints zoals thuiswerkers, pop-up stores, vestigingen, kantoren, datacenters, etc. De intelligente SD-WAN software gebruikt dynamische applicatie routering zodat altijd de snelste route in het netwerk gebruikt wordt.

Het SD-WAN is gereed voor integratie met:

SaaS: Office 365, Salesforce, en andere major SaaS applications
Private Cloud; ondersteuning KVM, VMware, HyperV
Public Cloud; ondersteuning: AWS, GCS, Azur

Is SD-WAN secure?

Ja SD-WAN is secure! Het is één van de belangrijkste eigenschappen van SD-WAN. Het bevat alle essentiële veiligheidsvoorzieningen voor een modern WAN.

 1. De SD-WAN software is altijd up  to date. \
 2. Al het netwerk verkeer is geencrypt,
 3. Het bevat een L7 dynamische firewall,
 4. WAN optimalisatie voor lange verbindingen,
 5. Ieder datapakket wordt onderzocht (deep packet inspection).
 6. DDoS aanvallen kunnen automatisch worden omgeleid.
 7. In de configuratie kan webfiltering worden toegepast.
 8. 24x7x365 monitoring en proactieve alarmering

Is SD-WAN een VPN oplossing?

Ja SD-WAN is een VPN oplossing! Het is één van de belangrijkste eigenschappen van SD-WAN.

 1. SD-WAN bouwt en onderhoudt automatisch alle tunnels tussen de branches.
 2. SD-WAN monitort de kwaliteit van de verbindingen en kiest altijd voor de snelste verbinding die op dat moment beschikbaar is.

Wat is het verschil tussen SD-WAN en ipsec?

Er is geen verschil tussen SD-WAN en ipsec. Sd-WAN maakt onder de motorkap gebruik van de ipsec technologie maar dan volledig automatisch en als integraal onderdeel van diverse security maatregelen.

Wat is het verschil tussen SD-WAN en een firewall oplossing?

SD-WAN is ook firewall, naast vele andere features. De SD-WAN bevat een intelligente L7 dynamische firewall. Deze is dus niet statisch maar past zich automatisch aan de bedreiging die een organisatie op dat moment ondervindt.

Hoe werkt SD-WAN met Azure, AWS en GCS

Alle SD-WAN vendoren hebben ingebouwde koppelingen met O365, Azure, AWS en GCS. De software voor deze koppelingen wordt automatisch onderhouden zodat de kans minimaal is dat de koppelingen defect raken.

Is er een SD-WAN for dummies guide?

Ja er is een SD-WAN guide voor dummies. Volg deze link om hem te downloaden.

Wat is SD-WAN versus MPLS?

MPLS en SD-WAN zijn technisch gezien twee verschillende dingen. MPLS is de verbinding en SD-WAN zou gezien kunnen worden als de controller (overlay).

Wat vaak bedoeld wordt is dat dankzij SD-WAN de dure MPLS verbindingen niet meer essentieel zijn.

Met SD-WAN zijn andere strategieën mogelijk, bijvoorbeeld MPLS vervangen (of aanvullen) met een broadband internet verbinding en een LTE (4G) als backup. Zo kan al snel een zeer hoge beschikbaarheid gerealiseerd worden. Bovendien is een organisatie dan niet meer afhankelijk van één provider, want SD-WAN accepteert alle verbindingen van iedere provider zolang het IP is.

Wat is het verschil tussen de SD-WAN overlay en underlay?

 1. SD-WAN is de overlay. Het is software geïnstalleerd op een CPE. De CPE vervangt de traditionele router die het WAN met het LAN verbindt. Alle CPE’s staan met elkaar in verbindingen en vormen samen het wide are bedrijfsnetwerk. die het management en controle doet over het bedrijfsnetwerk.
 2. MPLS, broadband internet en LTE (4G) zijn de onderliggende verbindingen (underlay). In een SD-WAN CPE kunnen wel tot 16 verbindingen worden aangesloten. Alle verbindingen zijn actief en SD-WAN bepaalt zelf welke verbinding op dat moment het beste zijn. De capaciteit van het netwerk is de som van alle verbindingen!

Wat is het verschil tussen SDN en SD-WAN?

SDN staat voor Software Defined Networking. SDN is de onderliggende technologie van SD-WAN. SD-WAN is een kant en klare oplossing op basis van SDN tailor-made voor de MID-market.

Bespaart SD-WAN kosten op TCO?

Ja SD-WAN levert een besparing op de TCO.

 1. De optelsom van de individuele features die SD-WAN omvat (Vpn, firewall, DPI, Monitor etc)  is vaak al duurder.
 2. De losse pakketten van verschillende leveranciers werkt niet naadloos met elkaar samen zodat de implementatie arbeidsintensief is en vaak re-work nodig heeft. SD-WAN is één integrale oplossing, aangestuurd door slimme software.
 3. Traditionele technologie is niet schaalbaar. Iedere uitbreiding van het netwerk is een nieuw project. SD-WAN is wel schaalbaar.
 4. SD-WAN automatiseert het release management. Alle CPE’s worden op afstand onderhouden en zijn altijd up to date, zonder bezoek van een specialist.
 5. Traditionele technologie is storingsgevoelig zodat de kans op onvoorziene beheerkosten levensgroot is.
 6. De onbeheersbaarheid van traditionele oplossingen maakt dat organisaties vasthouden aan kostbare MPLS verbindingen. SD-WAN oplossingen neemt genoegen met goedkoop broadband internet.

Ja, SD-WAN bespaart kosten. De belangrijkste eigenschap van SD-WAN is niet de kosten besparing. SD-WAN legt een solide fundering voor iedere organisatie die wil meegroeien is snel veranderende digitale wereld.

Maakt SD-WAN de verbinding naar China eenvoudiger?

SD-WAN maakt de verbinding met China niet perse eenvoudiger. Wel maakt SD-WAN de verbinding over langere afstanden beter omdat het een feature bevat die WANOpt wordt genoemd. WANopt staat voor WAN optimalisatie en zorgt ervoor dat het verkeer het pad kiest met voldoende bandbreedte en weinig latancy en Loss.

Hoe werkt SD-WAN met O365

SD-WAN werkt eenvoudig met O365 en ook met ander public cloud platforms zoals Azure, AWS en GCS. De koppelingen zijn al voorbereid.

Er zijn ook koppelingen voorbereid met private cloud platforms zoals VMware

Wat is het verschil tussen SD-WAN en Fortigate?

Fortigate is primair een security oplossing met een aantal SD-WAN features. Fortinet is een specialist in security, SD-WAN is een generalist met features tav security, VPN, WAN optimalisatie, redundant internet etc etc, SD-WAN is al heel erg secure, maar als een organisatie nog verder daarin wil gaan is Fortinet een goede aanvulling.

Wat is een goede wikiperia pagina over SD-WAN?

Wij vinden deze pagina goed https://en.wikipedia.org/wiki/SD-WAN

Wat is Citrix SD-WAN?

Citrix heeft al vroeg ingezien dat de gebrekkige verbindingen, een hindernis opwerpt voor de transitie naar de cloud. Citrix was één van de eerste tech giganten die SD-WAN laagdrempelig maakte. Citrix SD-WAN ondersteund, naast de gebruikelijke features, het ICA protocol en is daarmee populair in omgevingen waarin Citrix desktop virtualisatie is. Daarbovenop heeft Citrix traditioneel een sterke relatie met Microsoft voor O365 en Azure integratie.

Wat is Cisco SD-WAN?

Cisco heeft in Oktober 2018 het gerenommeerde Viptela overgenomen. Daarmee behoort Cisco volgens Gartner in één keer tot de trekkers in het SD-WAN domein.

Wat is Velocloud SD-WAN

Velocloud is de SD-WAN oplossing van VMware

Wat is Meraki SD-WAN?

Voordat Cisco de overname deed van Viptela, was het populaire Meraki het SD-WAN “achtige” product van Cisco. Meraki is een heel goed product maar bevat nog niet de next generation software defined technologie. Cisco Viptela en Meraki bestaan naast elkaar.

SD-WAN volgens Gartner